“Ekber'in Veziri Birbal'in Öğretici Hikayeleri

Author :  

Year-Number: 2013-11
Language :
Konu :
Number of pages: 425-431
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çocuk edebiyatı milliyet ruhunu ve ülkesini yönetecek genç vatandaşlarına tarihi ve kültürel farkındalığı kazandıran bir araçtır. Eğitim süreci ailedeki ebeveynlerin denetiminde başlar ve devam eder. Tüm Hindistan'da tanınan ve çocuklar tarafından sevilen Ekber Birbal hikayeleri Türk kökenli imparator ve onun veziri ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan Birbal arasında geçen eğlenceli olayları ve diyalogları içermektedir. Bu hikayelerdeki diyaloglar Hintlilerin günlük konuşmasının bir parçası olmuş ve atasözlerine dönüşmüştür. Bu çalışmanın amacı dünya çapında tanınan Ekber Birbal anektodlarının önemli olduğuna dikkat çekmek ve Hindistan eğitim sistemindeki yeri hakkında bilgilendirmektir.

Keywords

Abstract

Child literature is a tool to fill the spirit of nationality and the awareness of the history and culture in its young citizen in whom hand the country would be managed and this process starts from curb in the family by the veteran parents and grand parents. The stories of “Akbar and Birbal” which is the most famous throughout India and very loving to children contains amusing incidents and talks which occurred between the Turkish rooted Indian emperor Akbar and his minister and close friend Birbal. These tories have become the part of the Indian talks and proverbs. The aim of this work is to get become aware of the importance of the worldwide anecdotes of Akbar and Birbal and to get information about the education system of India.

Keywords


  • Ali Fuat Bilkan, Masal Estetiği, İstanbul, 2001.

  • Allison Busch, “Hidden in Plain View: Brajbhasha Poets at the Mughal Court”, Modern Asian Studies, Cambridge University Press, 2010, s. 267–309

  • Heinz Streib, “Mass Media, Myth, and Narrative Religious Education”, http://www.tgkm.unibielefeld.de/hstreib/literatur/massmedia.htm 25.12.2001.

  • Mac Nairn, “Popular Jokes and Political History The Case of Akbar, Birbal and Mulla Do- Piyaza”, Economic and Political Weekly, 1995, http://www.jstor.org/discover/10.2307/4402881?uid=2&uid=4&sid=21101164717427

  • Muhiddin Okumuşlar, “Din Eğitiminde Etkin Bir Yöntem Olarak Hikâye”, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 21, 2006, 237-252.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics