Molla Sadra'nın Bilginin Koşulu Olarak Doğruluk Anlayışı

Author :  

Year-Number: 2013-12
Language :
Konu :
Number of pages: 87-100
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Felsefi düşünceyi, diğer zihinsel uğraşılarından ayıran en önemli özelliklerden biri, onun doğrunun peşinde olmasıdır. Her hangi bir felsefi soruyla ilgili olarak filozofların ulaştıkları sonuçların çeşitliliği, yöntemlerinin birbirinden farklı oluşu, filozofların kullandıkları öncüllerin açık ve anlaşılır olmaması gibi nedenlerden ötürü doğru, ulaşılması mümkün olmayan bir şey olarak düşünülebilir. Bütün bunlara rağmen felsefi çabanın, doğrunun peşinde olmaktan vaz geçeceği ya da vaz geçmesi gerektiği düşünülmemelidir. Molla Sadra (1571-1640), doğruyu, var olmayla özdeşleştiren bir bilgi kuramına sahiptir. Sadra'ya göre bilgi, maddesel olmayan bir var olma tarzıdır. Bu durumda bilginin bileşeni olan doğruluğun da maddesel olmayan bir var olma tarzı olması gerekir. Doğrunun bir var olma tarzı olarak yorumlanışı, geleneksel epistemoloji ve ontoloji açısından kuşkulu sonuçlar ortaya çıkarıyor gözükmektedir. Bu makalede Molla Sadra'nın doğruluk anlayışı, farklı yollardan irdelenecektir.

Keywords

Abstract

Mulla Sadra's Understandıng Of Truth As A Condıtıon Of Knowlege One of the most important features of philosophical thought that distinguishes it from other intellectual activities is its pursuit of truth. Due to different conclusions of philosophers with regard to any philosophical question, varieties of their methods, obscurity of the premises that they use, one might think that truth might never be grasped. However, in reality, it is not reasonable to think that philosophy might abandon pursuing truth or that it should do so. Mulla Sadra (1571-1640), has a theory of knowledge that identifies truth with being. According to Sadra, knowledge is an immaterial way of being. In this case, the condition of knowledge should also be a way of being. The interpretation of truth as a way of being seems to create distrustful consequences with regard to traditional epistemology and ontology. This paper analyzes and discusses Sadra's understanding of truth in a critical perspective.

Keywords


  • Lemos, Noah, An Introduction to the Theory of Knowledge, Cambridge, University Press, Cambridge, 2007.

  • Audi, Robert, Epistemology: A Contemporary Introduction to the Theory of Knowledge, Routledge, London and Newyork, 1998.

  • Arslan, Ahmet. Felsefeye Giriş, Adres Yayınları, 16. Baskı, Ankara, 2012.

  • Corbin, Henri, İslam Felsefesi Tarihi, çev: Hüseyin Hatemi, İletişim Yayınları, İstanbul, 1986.

  • Ed. Alcoff, Linda Martin. Epistemology: The Big Questions, Blackwell Publishers Ltd., 1998.

  • Moran, Richard. "Making Up Your Mind: Self-Interpretation and Self-Constitution’, Ratio, NS I (1998), pp.135-51.

  • Kalin, İbrahim. Mulla Sadra's Realist Ontology of the Intelligibles and Theory of Knowledge, The Muslim World, Vol. 94, 2004.

  • Molla Sadra, el-Hikmetül-Mütealiyye fi-Esfari'l-Akliyyeti'l-Erbea, (Esfar), Dara İhyai't-Turasül- Arabî, Beyrut, 1981.

  • Molla Sadra; Kitabu'l-Meşair, ed:Henri Corbin, Institat Francais d'lranologe de Tehran, Tehran, 1982.

  • Rezaee, Hossein Sheykh & Mansur, Mohammad. "Knowledge as a Mode of Being: Mulla Sadra’s Theory of Knowledge", Sophia Perennis, No.4, 2009.

  • Fazlur Rahman, The Philosophy of Mulla Sadra, State University of New York Press, Albany, 1975.

  • Molla Sadra; eş-Şevahidü'r-Rububiyye (Şevahid), ed.:S.Celaleddin Aştiyani, Meşhed Univ. Press, 1967.

  • Nasr, S. Hüseyin. "Existence (wucud) and Quidity (Mahiyyah) in Islamic Philosophy, Int. Philo- sophical Quarterly vol: XXDC, No. 4, Issue No:116, Fordham Univ., December, 1989.

  • Rahim Acar, Molla Sadra’nın Bilgi Anlayışı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 1992.

  • Rosenberg, Alex & McShea, Daniel W. Philosophy of Biology, Routledge, 2008.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics